Social media

Zoeken

Video: van gas naar waterstof in Hoogeveense wijk

Hoogeveense wijk van het gas af

In de wijk Erflanden in Hoogeveen wordt gewerkt aan de transitie van gas naar waterstof. Het project is één van de landelijke experimenten die subsidie hebben gekregen voor de ombouw. Technisch is het plan door de gemeente en 22 partners al heel ver uitgewerkt om een bestaande wijk om te kunnen zetten naar waterstof. Het gaat in totaal om 427 woningen. Op de website www.waterstofhoogeveen.nl vindt u alle informatie over dit project.

Betrokkenheid bewoners

De bewoners zijn vanaf het begin betrokken bij de plannen, maar nu het concreter wordt hebben de bewoners een projectleider aangesteld die hen een jaar lang helpt bij het maken van een goede keuze voor de bewoners bij deze transitie. Voor er een besluit genomen kan worden is er veel informatie nodig. Vragen over veiligheid, over kosten of aanpassingen in huis en vervanging van de apparatuur en over de planning zijn van belang. Pas als er genoeg antwoorden zijn, kan de transitie van start.

Partoer levert projectleider

Sjoerd IJdema van Partoer is door de bewoners aangesteld als projectleider. Dat houdt in dat hij in opdracht van deze bewoners bezig is antwoorden te zoeken op de belangrijkste vragen van de bewoners en ervoor te zorgen dat hun stem op alle onderdelen van dit project gehoord wordt. Sjoerd IJdema werkt nauw samen met de bewonersraad die is gevormd en hij neemt samen met bewoners deel aan werktafels die op alle aspecten van deze transitie actief zijn.

Video tiny house 

Eén van de onderdelen is het zichtbaar maken dat waterstof daadwerkelijk gas kan vervangen. Daarvoor is een tiny house gebouwd door leerlingen van het Alfa-college in Hoogeveen, in samenwerking met bedrijven uit de regio. Dit tiny house laat zien dat waterstof een hele goede vervanger kan zijn van gas. In onderstaand filmpje is het bezoek van dit tiny house aan de wijk Erflanden in beeld gebracht. Bewoners konden met eigen ogen aanschouwen wat waterstof doet en hoe zo’n installatie er in het klein uitziet. In deze video neemt onze collega Sjoerd IJdema u mee door het tiny house en gaat in gesprek met onder andere bewoners van de wijk.

Ander nieuws