Social media

Zoeken

Energietransitie: vrijwillig of verplicht?

Aardgasloos wonen, is dat vrijwillig of verplicht? Mijn vrouw en ik hebben het thuis zes jaar geleden vrijwillig geregeld, met een water warmtepomp en zonnepanelen. Een flinke investering, maar nu betalen we nog maar €30 per maand aan energielasten. We zijn er iedere dag blij mee.

Bij veel maatschappelijke en economische vraagstukken horen we de overheid steeds vaker twijfelen in de beleidsvoornemens. Willen we het of moet het? We willen allemaal zo comfortabel mogelijk wonen in onze woningen. Warm in de winterperiode en een beetje koel in de zomer. Willen we daarbij minder afhankelijk zijn van aardgas en onze energierekening niet te veel laten oplopen, dan is het verstandig om zelf een plan te maken. Daarna besluit je zelf welke stappen je wilt zetten, wanneer je deze stappen zet en wat het mag kosten. Dat laat zich volgens mij niet sturen door de overheid.

De door Jan Terlouw genoemde ‘Stoel van de toekomst’ verplicht ons om de goede dingen te besluiten en te doen. Dit is een lege stoel die in iedere vergadering en elk overleg de toekomst vertegenwoordigt en ons eraan helpt herinneren om duurzaamheid mee te wegen in de beslissingen van vandaag. Bij iedere maatschappelijke verandering zijn er altijd mensen die vooruit kijken en voorop lopen. Willen we meters maken, dan moeten we gaan samenwerken. Dat gaat niet vanzelf. Dat moet worden georganiseerd. Dat vraagt om investeringen in tijd, in denken, in doen, in geld. Met hulp van experts op het terrein van energietransitie kunnen we de goede keuzes voor nu en later in beeld brengen. ‘Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder’.

Koplopers, werkgroepen, energiecoöperaties en overheden kunnen - ja moeten - elkaar opzoeken en samenwerken. In de pilot Omgevingsproces Ternaard zijn de eerste stappen al gezet. Partoer mocht het samenwerkingsproces van overheden en inwoners in het gebied begeleiden. De komende maanden gaan gemeenten en dorpsbewoners plannen maken voor de volgende stappen, onder andere de energietransitie. Welke keuzes hebben de eigenaren voor de woningen, wat gaan ze kosten en welke stimuleringsmaatregelen vanuit de overheden zijn beschikbaar?

Met hulp van onafhankelijke partijen, kom je samen verder. Stap voor stap en niet alleen. Partoer zet zijn kennis en expertise graag in voor processen in de energietransitie.

Samen komen we verder!

Jan Rodenhuis, consultant bij Partoer

 

Ander nieuws