Social media

Zoeken

Column: Zwarte rookwolken

Een paar jaar geleden reed ik tijdens mijn vakantie in Engeland langs Londen en zag grote zwarte rookwolken boven de stad. Die hadden te maken met de rellen die waren uitgebroken. De veroorzakers waren ontevreden inwoners van Londen, die geen kans hadden op de woningmarkt en werden weggestopt in sombere sociale  woonwijken. Zonder werk en met weinig perspectief. Daar waren ze op een warme zomeravond helemaal klaar mee en dat lieten ze merken.

Trends in wonen

Ik moest daar aan denken na afloop van gesprekken die ik had  met aanbieders in de zorg en met woningcorporaties. Dit in het kader van een onderzoek over de trends in wonen, zorg en ondersteuning. Een van de medewerkers van een woningcorporatie gaf aan dat er bijna geen gezinnen meer in hun woningen wonen, maar steeds vaker kwetsbare groepen. Door de demografische ontwikkelingen, zoals krimp en vergrijzing, zijn er steeds minder huurwoningen in onze dorpen gevestigd. Deze huurwoningen staan steeds vaker, geconcentreerd, in de grotere kernen.

Bewoners met laag inkomen

Door de veranderende wetgeving zijn de woningcorporaties gebonden aan inkomensgrenzen. Dat betekent dat een selecte groep bewoners – lees: bewoners met een laag inkomen - in de huurhuizen van onze corporaties wonen. Deze woningen staan vaak ook nog bij elkaar. Door de veranderende wetgeving zullen ook steeds meer inwoners met een beperking zelfstandig of begeleid wonen. Ook in diezelfde wijk, omdat zij door hun beperking minder perspectief hebben op een baan en dus ook een laag inkomen hebben.

Achterstandswijken 

Toen ik al die informatie uit deze gesprekken, met bijna 30 verschillende mensen, op een rijtje zette bekroop mij het gevoel dat we niet goed bezig zijn. Zijn we niet bezig om een probleem te organiseren waarvan we de consequenties over een paar jaar niet kunnen overzien? Verliezen we in onze gedachte om het zo te regelen juist niet uit het oog dat het helemaal niet zo goed geregeld wordt. Zijn wij niet hard op weg in onze grotere kernen achterstandswijken en buurten te creëren?

Ik geloof niet direct dat ik het beeld van Londen met zwarte rookwolken straks aan de horizon van Fryslân zie. Maar ik durf het ook niet uit te sluiten.

Sjoerd IJdema

Ander nieuws