Social media

Zoeken

Column: Verwijsindex als poort naar professionele samenwerking

Wat is de Verwijsindex? Als projectleider van de Verwijsindex in Fryslân valt het mij op dat de naam ‘Verwijsindex’ door veel hulpverleners en gezinnen gezien wordt als iets negatiefs. Geheel onterecht, want de Verwijsindex is een goed beveiligd contactsysteem waardoor professionals elkaar snel weten te vinden.

Ik begrijp de verwarring wel. De Verwijsindex is tien jaar geleden namelijk in het leven geroepen naar aanleiding van een schokkend familiedrama waarbij veel hulpverleners langs elkaar heen werkten. Daardoor heeft de Verwijsindex een zware lading gekregen. Het wordt al snel geassocieerd met een gezin waar ‘iets goed mis is’. Dat terwijl de Verwijsindex juist bedoeld is om vroegtijdig de juiste – liefst kortdurende en laagdrempelige – hulpverlening te bieden aan kinderen/jongeren en het gezin waarin zij opgroeien.

Drempel

Bij Partoer ondersteunen we gemeenten met de invoering van de Verwijsindex. De drempel om gebruik te maken van het systeem is voor velen hoog, zo blijkt in de praktijk. Gebruikers zijn bang voor veel administratieve rompslomp of schending van de privacy. En ze willen niet dat kinderen een stempel opgedrukt krijgen. Toch merk ik dat mensen die eenmaal de drempel over zijn, al snel in de gaten hebben dat de Verwijsindex hulpverleners en gezinnen juist kan helpen. 

Privacy

Bovendien legt de Verwijsindex géén inhoudelijke informatie vast, dus gebruikers hoeven niet bang te zijn dat  gevoelige gegevens opgeslagen worden. Het is een beveiligd systeem waar alleen professionele hulpverleners mee werken. En als kinderen en gezinnen een nieuwe start hebben gemaakt, kan het signaal van een hulpverlener eenvoudig weer verwijderd worden uit het systeem.

Kansen voor kind

Het enige doel van de Verwijsindex is om hulpverleners vroegtijdig met elkaar in contact te brengen, zodat ze van elkaar weten dat zij betrokken zijn en met elkaar het gezin kunnen ondersteunen. Hoe eerder hulpverleners bij een kind betrokken zijn, des te sneller kan het kind en het gezin weer verder. Samen kunnen we ervoor zorgen dat een kind veilig en gezond opgroeit en de kans krijgt om zich te ontwikkelen. Met behulp van de Verwijsindex. Of, zoals mijn collega het laatst zo mooi omschreef: dé poort naar samenwerking!

Jitske Algra

Projectleider Verwijsindex en consultant/onderzoeker bij Partoer

Ander nieuws