Social media

Zoeken

Column | Inclusie, waar begin je?

annet_partoer_375x250.jpg

Zeven jaar geleden was ik op bezoek bij Pamis in Schotland. Een stichting voor mensen met een ernstig meervoudige beperking, hun naasten en zorgprofessionals. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat mensen met een beperking met hun ouders, broers, zussen of vrienden zo goed mogelijk mee kunnen doen in de samenleving.

Want meedoen is niet vanzelfsprekend, neem toiletten. Als er al een invalidetoilet is, is een ‘gemiddeld’ invalidetoilet vaak ongeschikt voor mensen met een ernstige meervoudige beperking. De deur is te smal voor een grote rolstoel of het toilet staat tegen een muur zodat iemand niet aan twee kanten ondersteund kan worden.

De impact hiervan vond ik wat abstract, maar sinds ik moeder ben begin ik dat steeds beter te begrijpen. In de poep laten zitten is geen optie en ik wil toch de deur uit kunnen met mijn kinderen. Bij afwezigheid van een verschoontafel heb ik dus talloze luiers verschoond op vieze toiletvloeren, in de achterbak van mijn auto of buiten op ‘het meest beschutte bankje’ van het park. Maar stel dat je je zoon van 12 moet helpen, of je zus van 30. Wat doe je dan? Ook op de vloer in de wc? Of misschien maar thuis blijven?

Terug naar Pamis. Ze hebben changing places (toegankelijke toiletten) in Groot-Brittannië, ruim 1000. En je kan zelfs een mobiel toilet huren voor evenementen. Dit zorgt ervoor dat mensen met een ernstige meervoudige beperking én hun naasten meer de deur uit kunnen. Want muziekles en de dierentuin zijn leuk, maar niet als je niet naar het toilet kan. En hoe zit dat eigenlijk met het gemeentehuis?

Een inclusieve samenleving begint bij een gelijke behandeling. Wc’s voor iedereen is maar een voorbeeld daarvan. Inclusiviteit heeft ook te maken met bewustwording en verandering van houding. Natuurlijk praat ik graag een keer verder over dit thema en hoe onderzoek kan ondersteunen in het proces naar een inclusieve gemeente, organisatie of stad. Maar eigenlijk moet je niet naar mij luisteren maar juist naar de mensen om wie het gaat. Helpen om dit gesprek goed aan te gaan, dat kan ik ook.

Annet ten Brug 

 

 

Voor wie zich afvraagt wat een geschikt toilet is, ik heb een lijstje. En nu denk je misschien: hier komt nooit iemand met zo’n grote rolstoel, wij hebben zo’n toilet helemaal niet nodig. Nou.. Het kán dus zijn dat er nooit iemand komt omdat er geen geschikt toilet is. En trouwens: moeders met twee kleine kinderen en een buggy worden ook erg blij van zo’n toilet.

  • voldoende ruimte (minimaal 12m²) voor de persoon met beperking, een lege rolstoel en één of twee verzorgers
  • minimaal een meter ruimte aan beide kanten van het toilet
  • een in hoogte verstelbare ligbank voor volwassenen inclusief een papieren rol voor hygiëne
  • een plafondlift of een mobiele takel
  • een privacy-scherm of gordijn
  • een grote prullenbak voor incontinentiemateriaal
  • een noodalarm
  • een antislip vloer

 

 

Ander nieuws