Social media

Zoeken

Buurtmeter brengt na twee uren ‘tûkelteammen’ dorp in beeld

Waarom is het handig om Partoer in te schakelen? Wie kunnen dit beter uitleggen dan de mensen die met ons te maken hebben gehad. Daarom zetten wij regelmatig een persoon centraal die vertelt over de ervaringen met Partoer. Deze keer is dat opbouwwerker Luc Tuinstra van KEaRN Welzijn.

Luc Tuinstra van KEaRN Welzijn is momenteel druk bezig met het project Dorpsfoto’s in Achtkarspelen. Doel van dit project is om te onderzoeken welke maatschappelijke vragen er leven onder de dorpsbewoners. Wat kan beter of anders in het dorp en hoe kan dit worden aangepakt. Om antwoord te krijgen op deze vragen gaat KEaRN Welzijn met de burgers in gesprek. Als hulpmiddel gebruiken zij de Factsheets en de Buurtmeter van Partoer. ,,Het voordeel van de Factsheets van Partoer is dat we het gevoel dat mensen hebben over bijvoorbeeld woningvoorraad, de school of krimp, kunnen koppelen aan harde cijfers. Daarmee kunnen we de dialoog aangaan met de inwoners. We merken dat de burgers het erg interessant vinden om aan de hand van de cijfers te zien hoe zij er als dorp voorstaan. We zijn dan ook erg blij dat Partoer deze Factsheets heeft gemaakt. Want cijfers zijn niet ons sterkste punt’’, aldus Luc Tuinstra.

‘We merken dat de Buurtmeter werkt’

KEaRN heeft inmiddels ook ervaring opgedaan met de Buurtmeter. Tuinstra: ,,De Buurtmeter is voor ons een mooie start voor een gesprek in een dorp. Na twee uren hebben we de ‘tûkelteammen’ uit een dorp of buurt goed in beeld gebracht dankzij de Buurtmeter. We merken dat het werkt.’’ Volgens de opbouwwerker van KEaRN zijn de uitkomsten een goed middel om in alle dorpen op dezelfde manier te werk te gaan. ,,Bovendien kunnen wij ons dankzij de Buurtmeter goed voorbereiden op de gesprekken met de bewoners. Daardoor praten wij niet in het luchtledige’’, vertelt Tuinstra die in vier dorpen van Achtkarspelen met de Buurtmeter heeft gewerkt. ,,Het enige wat wij lastig en tijdrovend vonden was om geschikte kandidaten te vinden die mee wilden doen. Om nieuwe inzichten te krijgen is het juist wel heel belangrijk om niet te kiezen voor de meest voor de hand liggende personen, maar een goede mix te vinden tussen verschillende bewoners; niet de usual suspects dus. Jongeren zijn trouwens moeilijk actief bij het gesprek te betrekken. Daarom benaderen we hen later ook nog op een andere manier’’.

‘Aanrader voor andere gemeenten’

Tuinstra zou gemeenten zeker aanraden om met de Buurtmeter te werken. ,,Zij krijgen een goed beeld van hoe ze in dorpen te werk moeten gaan. Zo hebben wij te maken met een dorp waar initiatieven zat zijn, maar waar mensen er niet in slagen om samen te werken. In datzelfde dorp willen de inwoners graag een Multi Functioneel Centrum (MFC) bouwen. Maar als de gemeente weet dat er veel eilandjes in dat dorp zijn, kunnen ze hun beleid daar op aanpassen en zich afvragen of zo’n MFC wel van de grond komt in dat dorp’’, stelt Tuinstra die erg te spreken is over de samenwerking met Partoer. ,,De mensen van Partoer houden van doorpakken en denken mee. We hebben van Sjoerd IJdema goede uitleg gekregen over de Buurtmeter en de Factsheets zijn volgens afspraak keurig op tijd geleverd. Als er al iets ‘mis’ ging, werd dat meteen hersteld. Zo vonden wij bepaalde vragen niet goed bij de vragenlijst van de Buurtmeter passen. Deze vragen zijn er in de nieuwe Buurtmeter uitgehaald. De mensen van Partoer hebben dus goed naar ons geluisterd.’’

Ander nieuws