Social media

Zoeken

"Actueel onderzoek naar laaggeletterdheid nodig"

Hiertoe roept collega Sjoerd IJdema op. "Het is belangrijk dat het onderwerp actueel blijft en genoeg aandacht krijgt". Laaggeletterden hebben vaak een lagere sociaaleconomische status. Mensen in deze groep leven vaak minder gezond. Moeilijkheden met taal kunnen problemen verergeren. "Een voorbeeld is dat je een recept bij de dokter krijgt en dit niet kunt lezen. Op een gegeven moment word je er ook moedeloos van."

Sjoerd IJdema werd door Omrop Fryslân geïnterviewd naar aanleiding van het feit dat Omrop Fryslân vanaf donderdag 3 november het NOS Nieuws van de Week uitzendt op televisie. Het is een wekelijks journaal in gemakkelijke taal en met extra uitleg.

Hij pleit voor meer, actueler onderzoek in Fryslân. Wie dat nu moet financieren, is de vraag. De provincie ziet dat nu als taak van de gemeenten, vertelt hij. IJdema is wel blij dat er nu een speciale nieuwsuitzending komt voor de groep in de provincie. "Het is heel goed dat de uitingen vanuit het nieuws goed te volgen zijn."

Het complete artikel en het interview vindt u hier: https://bit.ly/3TkePMC 

Lees hier ook de blog van Sjoerd IJdema over laaggeletterdheid: https://www.partoer.nl/nieuws/blog-laaggeletterden-zijn-experts-lezen 

  

Ander nieuws